ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην πλούσια εθνική παλέτα της Ουκρανίας, ένα μερίδιο ανήκει στους Έλληνες. Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι ελληνικοί οικισμοί στη Μαύρη Θάλασσα εμφανίστηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. Τις ακόλουθες ιστορικές περιόδους, η ελληνική μετανάστευση από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Οθωμανική Κριμαία γέμισε την περιοχή με Έλληνες, φέρνοντας στοιχεία κλασσικού πολιτισμού, κουλτούρας, γλώσσας και χριστιανισμού στην προ ουκρανική γη.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία. Η πλειονότητα είναι συγκεντρωμένη γύρω από την πόλη της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001, στην Ουκρανία κατοικούν 91.548 Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 0,02% του πληθυσμού της χώρας. Ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι πρώτες Ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.. Οι κάτοικοι αυτών τον αποικιών έκαναν συχνά εμπόριο με άλλους λαούς της Μαύρης Θάλασσας (Σκύθες, Κιμμέριους,

Γότθους, Μαιώτες). Μετά την εισβολή των Μογγόλων στις στέπες του βορρά, Έλληνες παρέμειναν μόνο στους νότιους λόφους της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στους τουρκόφωνους Ουρούμ και στους Πόντιους που μιλουσαν ελληνικα.

Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελλήνων αντιπροσωπεύονται από 95 ελληνικές κοινωνίες σε 21 περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες από το 1995 έχουν ενωθεί με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας. Η ΟΕΣΟ προεδρεύεται από την Oleksandra Protsenko.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνικο-πολιτική, κοινωνικο-οικονομική και θρησκευτική ανάπτυξη της Ουκρανίας. Με τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους, έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα στολίδι στην πολυεθνική ουκρανική παλέτα. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας έχει πολλές καινοτόμες ιδέες και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Κατά την περίοδο της ύπαρξής της, το ΟΕΣΟ μαζί με το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης έκαναν σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας, πολιτισμού, παραδόσεων, ορθοδοξίας, διεθνών σχέσεων, υγείας, και ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Οι Έλληνες είναι επίσης ενεργά μέλη της ουκρανικής πολιτικής.

Κάθε χρόνο γίνεται αξιολογη δουλειά για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, κατα την οποια, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού. Λόγω της οικονομικής υποστήριξης της ελληνικής πλευράς, και συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Μπούμπουρα, η Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει μια φοιτητική Ολυμπιάδα για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ελλάδας και τους Έλληνες της Ουκρανίας, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την πνευματική ανατροφή της νεότερης γενιάς. Αυτή η Ολυμπιάδα συγκεντρώνει 500 έως 700 παιδιά από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Μαζί με τη μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας, η Ομοσπονδία δίνει μεγάλη προσοχή στη διατήρηση και μελέτη των Ρωμαϊκών και Ουρούμ γλωσσών που μιλουσαν οι πρόγονοι που ζούσαν στις περιοχές. Σήμερα, 48 χωριά στην περιοχή του Ντόνετσκ μιλάνε αυτές τις γλώσσες. Προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά των Ελλήνων Πιαζόβιε, η ΟΕΣΟ δημοσιεύει λεξικά και έργα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.

Η αρχική κουλτούρα και τα έργα των Ελλήνων ποιητών, συγγραφέων, εθνολόγων, συνθετών και καλλιτεχνών είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των σύγχρονων γενεών των Ελλήνων και των προγόνων τους. Η κουλτούρα έχει εξαπλωθεί σε όλα τα ουκρανικά και διεθνή επίπεδα και είναι αρκετά δημοφιλής και αγαπητή. Έχει γίνει ο κανόνας στις ελληνικές κοινωνίες της Ουκρανίας, να γιορτάζεται ετησίως η εθνική ημερα ανεξαρτησίας της Ελλαδας. Επιπλέον, το ουκρανικό φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού "Μέγα Γιορτή", το διεθνές φεστιβάλ ελληνικών τραγουδιών της Τ. Κάτση, τα φεστιβάλ λαϊκής τέχνης των Ελλήνων της περιοχής Αζόφ, οι συναυλίες των Ελλήνων καλλιτεχνών και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν μεγάλη δημοτηκότητα στους Έλληνες και όλους τους πολυεθνικούς πληθυσμούς της Ουκρανίας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την εδραίωση των Ελλήνων. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται βιβλία ελληνικών συγγραφέων καθώς και η εφημερίδα της Ομοσπονδίας "Έλληνες της Ουκρανίας".

Με πρωτοβουλία της ΟΕΣΟ και με την υποστήριξη του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΕΣΟ (2000), το Ελληνικό Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο (2003), η Σύγχρονη Κλινική στο χωριό Νέα Κριμαία (2004) στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Σαρτάνα (2005) και με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαριούπολης, των εταιρειών Ilyich iron and steel works και Azovmash, Πολιτιστικού Κέντρου της Μαριόπολης "Μαιώτιδα" (2008) με την υποστήριξη της διεθνούς εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Η ΟΕΣΟ πραγματοποίησε το μακροπρόθεσμο όνειρο των Ελλήνων της Ουκρανίας για την αναβίωση των δεσμών της ιστορικής πατρίδας. Ως συνιστώσα του παγκόσμιου Ελληνισμού, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας αναπτύσσει φιλία και συνεργασία με τις ενώσεις των Ελλήνων της Γερμανίας, της Κύπρου, του Βελγίου, της Ελβετίας και άλλων χωρών. Μια άλλη πρωτοβουλία αναβίωσης των δεσμών των δύο εθνών γίνεται από το Ίδρυμα Μπουμπούρα το οποίο έχει οργανώσει πολλά εκπαιδευτικά, ανθρωπιστικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και ιατρικά προγράμματα.

Πολλές πρωτοβουλίες και σκληρή δουλειά μας έχουν φέρει εκεί που είμαστε σήμερα. Μια χώρα στην οποία ο ελληνισμός μεγαλώνει και τα πνεύματα των δύο εθνών είναι ενωμένα.

Голова ГГГГГФ- Πολλές πρωτοβουλίες και σκληρή δουλειά μας έχουν φέρει εκεί που είμαστε σήμερα. Μια χώρα στην οποία ο ελληνισμός μεγαλώνει και τα πνεύ εθνών είναι ενωμένα.