ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έκταση

579,300 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Τοποθεσία

Η Ουκρανία συνορεύει με τη Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη βόρεια Ρουμανία στα δυτικά, τη Λευκορωσία στο βορρά και τη Ρωσία στα ανατολικά και νότια, όπου συναντά τη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν αμέτρητα ποτάμια, συμπεριλαμβανομένου και του Δνείπερου και των παραποτάμων του.

Συνάλλαγμα

Γρίβνα Ουκρανίας (UAH)

Προτεύουσα

Κίεβο

Κυβέρνηση

Επικεφαλής του κράτους

Πετρό Ποροσένκο (2014)

Επικεφαλής της κυβέρνησης

Βολοντίμιρ Γρόϊσμαν (2016)

Κυβερνών κόμμα

Το «Μπλοκ του Πετρό Πορόσενκο» και το «Μέτωπο Λαών» οδηγούν ένα χαλαρό συνασπισμό με μερικά άλλα μητρικά κόμματα.

Πολιτική δομή

Η χώρα έχει εκτελεστικό πρόεδρο που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία. Το Κοινοβούλιο έχει 450 βουλευτές που εκλέγονται για πενταετή θητεία με αναλογική εκπροσώπηση.

Τελευταίες Εκλογές

Στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2014, ο Πόροσνκο κέρδισε με ποσοστό 54,7% των ψήφων. Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του ήταν η Γιούλια Τιμοσένκο που έλαβε το 12,8% των ψήφων. Οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014. Το «Μπλοκ του Πετρό Πορόσενκο» κέρδισε 132 έδρες, το «Μέτωπο Λαών» πήρε 82 έδρες, το κόμμα «Αυτοβοήθεια» έλαβε 32 έδρες, το «Αντιπολιτευόμενο μπλοκ» πήρε 29 έδρες, το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Ολέγ Λιασκό κέρδισε 22 έδρες και το κόμμα «Πατρίδα» πήρε 19 έδρες. Το Κοινοβούλιο εξέλεξε τον κ. Γρόϊσμαν ως Πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2016. Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία πραγματοποίησαν τις δικές τους εκλογές τον Οκτώβριο 2014. Τα δυτικά έθνη περιγράφουν τις εκλογές αυτές ως «παράνομες».

Πολιτική σταθερότητα και κίνδυνοι

Το 2014, οι ψηφοφόροι στην Κριμαία υποστήριξαν συντριπτικά ένα δημοψήφισμα για να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να γίνει η Κριμαία μέρος της Ρωσίας. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας στη συνέχεια κήρυξε ανεξαρτησία από την Ουκρανία. Το 2015, η κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές που κυβερνώνται από φιλόρωσους αυτονομιστές, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Κίεβο. Η απόφαση του Κοινοβουλίου αποτελούσε προϋπόθεση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Οι μάχες ξέσπασαν ξανά το 2017, οδηγώντας την κυβέρνηση να επισημοποιήσει έναν οικονομικό αποκλεισμό των ανατολικών περιοχών που κυβερνώνται από τους αυτονομιστές.

Διεθνή ζητήματα

Η συμφωνία του Μινσκ, που υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 2015, μείωσε τις εντάσεις, αλλά και οι δύο πλευρές απέτυχαν να εφαρμόσουν μερικές από τις πτυχές της συμφωνίας. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο έχει μετατραπεί σε τρομοκρατία χορηγώντας μια «εγκληματική» εισβολή στην Κριμαία. Η Ουκρανία έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και ψήφισε για να αποβάλει το μη ευθυγραμμισμένο καθεστώς της χώρας προκειμένου να εργαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μία συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας τέθηκε σε ισχύ το 2016. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης ένα ευρύ σχέδιο μεταρρύθμισης για την προετοιμασία της Ουκρανίας να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2020, αλλά η πολιτική διένεξη επιβράδυνε τη διαδικασία.

Σήμερα, η λαϊκή δυσαρέσκεια και η διεθνής πίεση αυξάνονται και πάλι καθώς οι κυβερνητικοί αντίπαλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να αποφύγει τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ανεξαρτησία ενός νέου Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU), το οποίο ιδρύθηκε με υποστήριξη των δυτικών χωρών.

Κυβερνητικά Οικονομικά

Η περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία οδήγησε σε απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Το 2016, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 2,2% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα διευρύνθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Για το 2018 έχει συμφωνηθεί έλλειμμα ίσο με 2,4%.

Το Κίεβο ολοκλήρωσε με επιτυχία μήνες διαπραγματεύσεων με τους κύριους πιστωτές για να δεχτούν διαγραφή 20% από στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια με τα ομόλογα της χώρας. Η αναδιάρθρωση ήταν μια απαίτηση για το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα τετραετές πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, συνολικού ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η Ρωσία ξεκίνησε νομικές διαδικασίες για τη μη καταβολή χρέους ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2016. Η κυβέρνηση έλαβε 1,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια από το ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2017.

Το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανήλθε σε 2.422 δισεκατομμύρια UAH το 2017 - που αντιστοιχεί στο 84,4% του ΑΕΠ. Μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε το 2015 και στις αρχές του 2016. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι χάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο μέσω μοσχεύματος.

Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική πρόνοια αντιστοιχούσαν στο 39,4% των δημόσιων δαπανών το 2017, ακολουθούμενες από δαπάνες για υπηρεσίες γενικού δημόσιου τομέα (16,0%).