ОСВІТА

Освіта в Україні

Україна посідає одне з найвищих місць за відсотком високоосвічених працівників у всьому світі. Більше 99,8% українців грамотні, а завдяки численним технічним університетам Україна має одне з провідних місць за відсотком інженерів на душу населення у світі та володіє найбільшим інженерним обладнанням в Центральній та Східній Європі. Хоча її високий рівень освіти в даний час не відображається в економіці, це буде ключовим чинником, який допоможе країні рухатися вперед економічно.

Україна є ідеальним місцем для студентів, які прагнуть отримати якісну освіту за низькою ціною, оскільки в країні поєднуються високі стандарти освіти та низька вартість життя. Університети в Україні акредитовані та визнані у всьому світі та пропонують різноманітні програми. Плата за навчання доступна, а процес подання заявки досить простий. Окрім того в Україні є багато цікавих місць, які роблять студентські роки для місцевих та іноземних студентів захопливими та цікавими. Багато великих українських міст, таких як Київ, Одеса, Харків, Львів та Дніпропетровськ, служать освітніми вузлами, залучаючи велику кількість молодих місцевих жителів та іноземців для отримання вищої освіти.

QS World University Rankings оцінили 980 університетів по всьому світу і більше 4 388 навчальних закладів загалом. Шкала оцінювання складається з шести показників ефективності, таких як академічна репутація, наукові цитати на факультеті, репутація роботодавця, співвідношення студентів до факультету, співвідношення міжнародних співробітників до студентів.

Українські університети, які увійшли до рейтингу цього року, не отримали індивідуальних рейтингових позицій, їх розділили за групами. до списку потрапило шість українських ВНЗ. Серед них - Харківський національний університет ім. Каразіна, який займає позицію № 401-410. Він також займає 53 місце серед провідних університетів країн, що розвиваються, у Європі та Центральній Азії відповідно до рейтингу EECA 2018, піднявши свій рейтинг в порівнянні з попередніми роками. Київський національний університет імені Тараса Шевченка займає позицію №411-420, Національний технічний університет України імені Ігоря Сікорського - № 501-550, Харківський політехнічний інститут - № 701-750, Донецький національний університет ім. Василя Стуса та Сумський державний університет - № 801-1000.

Внутрішній рейтинг українських університетів України UniRank 2018 р. по-іншому оцінив вищезгадані ВНЗ. Згідно з ним, на першому місці КПІ ім. Ігоря Сікорського, КНУ ім. Тараса Шевченка на другому, Києво-Могилянська академія на третьому, а ЛНУ ім. Івана Франка та Тернопільський державний медичний університет займають четверте і п'яте місця відповідно.

Читайте далі про трійку найкращих.

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Харківський національний університет ім. Каразіна заснований в 1804 р., є одним із найстаріших університетів Східної Європи. Його відкриття значною мірою сприяло розвитку Харкова як головного наукового, культурного та промислового та академічного центру.

Харківський університет є єдиним в Україні університетом, в якому навчалися та працювали лауреати Нобелівської премії, зокрема фізик Лев Ландау та біолог Ілля Мечников та лауреати інших премій і доктори наук, серед них видатні вчені та громадські діячі багатьох країн, такі як Гете, Гумбольдт, Франко, Толстой та інші.

Сьогодні Харківський національний університет має 21 школу, загальна кількість студентів - 12 тисяч cтудентів та 400 аспірантів, з яких 30% - шкільні медалісти.

Університет є одним із найбільших науково-дослідних центрів України, провідною дослідницькою організацією міжнародних космічних програм. Університет має свою власну астрономічну обсерваторію, ботанічний сад, музей природної історії та бібліотеку.

Харківський національний університет ім. Каразіна бере участь у широкому міжнародному співробітництві та є активним членом міжнародної спільноти провідних європейських та світових університетів. Він співпрацює з 61 партнером у 25 країнах світу. У 1988 році спільно з іншими великими європейськими університетами Харківський національний університет підписав Велику університетську хартію, яка ініціювала Болонський процес. Крім того, університет є співзасновником Євразійської асоціації університетів та є членом Європейської асоціації університетів.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

КНУ ім. Т. Шевченка розташований у столиці України в місті Київ і вважається одним із найпрестижніших університетів країни. Тут навчається понад 26 000 студентів, університет уклав двосторонні угоди про партнерство з 227 іноземними навчальними та науковими установами зі 57 країн світу.

В університеті працюють 13 факультетів, 8 інститутів, 1 навчально-дослідницький центр, 2 колегії та 2 ліцеї. Університет також має музей, інформаційний центр, астрономічну обсерваторію, бібліотеку, видавничий та репрографічний центри.

Високий статус класичного університету дослідного зразка підтверджується численними науковими здобутками вчених - співробітників університету, досягнення яких відзначено, зокрема, Державними преміями України в галузі науки і техніки, преміями НАН України та галузевих національних академій наук, орденами "За заслуги", "Святих Кирила та Мефодія", почесними званнями "Заслужений працівник освіти України", "Заслужений юрист України", преміями Президента України для молодих вчених, преміями Верховної Ради України найталановитішим молодим вченим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

Київський університет став більш активним у процесі найму на роботу іноземних громадян. Програми навчання російською та англійською мовами створені, щоб збільшити кількість іноземних студентів.

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут (КПІ)"

Заснований у 1898 році, Київський політехнічний інститут є найбільшим в Україні університетом. Згідно з статистичними даними, кожен шостий учень Києва зараховується до КПІ, і кожен 25-й професор в Україні є професором КПІ. КПІ складається з двох основних відділень, у центрі Києва та у місті Славутич. Університет готує фахівців у 42 галузях науки та за 168 навчальними програмами, більшість предметів викладаються українською, російською та англійською мовами. Інститут - альма-матер ряду видатних інженерів і вчених, у тому числі Д. Менделєєв, І. Сікорський, Сергій Корольов та інші.

Київський політехнічний інститут посідає перше в країні, і так щороку, починаючи з 1999 року за рейтингом вищих навчальних закладів (університетів) України, НТУУ "КПІ" був визнаний кращим в Україні як Техніко-технологічний університет. Університет був нагороджений багатьма щорічними нагородами, серед яких номінація «Лідер вітчизняної вищої освіти» та золота медаль за видатний внесок у зміцнення миру та дружби між людьми від Фонду миру.

Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського співпрацює з технічними університетами десятків країн світу, багатьма міжнародними організаціями (UNESCO, UNIDO, ВОІВ, НАТО, EDNES, ICSU, CODATA та ін.), а також провідними корпораціями та фірмами (SIEMENS, FESTO, SAMSUNG, INTEL та ін.). Бере участь у міжнародних освітніх, наукових проектах та програмах.

Сьогодні КПІ є найбільшим технічним університетом України серед університетів дослідницького типу, одним із провідних університетів Європи та світу. Тут навчаються близько 25 000 місцевих та іноземних студентів. Університет має 19 факультетів, 9 навчальних та наукових інститутів та декілька науково-дослідних інститутів та навчальних центрів.

КПІ став першим українським університетом, який вступив до спільноти європейських університетів, і встановив кооперативні угоди з установами по всьому світу. Одна така угода з Університетом штату Орегон в США включає програму обміну студентами, яка дозволяє студентам навчатися один семестр в іншій країні.

Університет за свою історію випустив декількох дуже відомих випускників, особливо в наукових областях. Євген Патон, винахідник електрозварювання, був одним з перших, хто закінчив КПІ, серед інших радянський ракетний інженер Сергій Корольов, який зіграв центральну роль у космічній галузі 1950-х і 60-х рр.