ПРО УКРАЇНУ

Площа

579,300 кілометрів квадратних

Розташування

Україна межує з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Молдовою та північною Румунією на заході, з Білоруссю на півночі та з Росією на сході та півдні, де вона зустрічається з Чорним морем. На території протікає багато річок, в тому числі Дніпро та його притоки.

Валюта

Українська гривня (грн)

Столиця

Київ

Уряд

Голова Держави

Петро Порошенко (2014)

Голова уряду

Володимир Гройсман (2016)

Правляча партія

Політичні партії «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» ведуть вільну коаліцію з кількома провладними партіями.

Політична структура

Країну очолює президент, який обирається загальним голосуванням на п'ятирічний термін. Парламент складається з 450 членів, обраних на п'ятирічний термін на основі пропорційного представництва.

Останні вибори

На президентських виборах у травні 2014 року Порошенко виграв з 54,7% голосів. Його найближчим суперником була Юлія Тимошенко, яка отримала 12,8% голосів. Парламентські вибори відбулись у жовтні 2014 року. Партія Петра Порошенка отримала 132 місця, Народний фронт - 82 місця, Партія самооборони - 32 місця, Опозиційний блок - 29 місць, радикальна партія Олега Ляшка - 22 місця, а Партія «Батьківщина» отримала 19 місць. У квітні 2016 р. Парламент обрав Гройсмана прем'єр-міністром. Сепаратисти на сході України провели власні вибори в жовтні 2014 але Західні країни назвали їх «незаконними».

Політична стабільність та риски

У 2014 році відбувся референдум в Криму, де більшість виборців підтримали ідею, щоб залишити Україну та стати частиною Росії. Парламент Криму згодом оголосив незалежність від України. У 2015 році уряд погодився надати проросійським сепаратистським регіонам більшу автономію, що викликало масштабні протести у Києві. Парламент вирішив прийняти умови Мінської мирної угоди. У 2017 році знову спалахнули суперечки, що призвело до того, що уряд формалізував економічну блокаду проти східних областей, які знаходяться під контролем сепаратистів.

Міжнародні питання

Мінська угода, підписана Росією та Україною в 2015 році, зменшила напруженість, але обидві сторони не змогли здійснити кілька аспектів угоди. Росія стверджує, що Київ веде політику терору, спонсоруючи «кримінальне» вторгнення в Крим. Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС та проголосувала за те, щоб позбутися статусу «неприєднання», щоб працювати над членством в НАТО. В 2016 році вступила в дію угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Уряд також представив широкомасштабний план реформ, щоб підготувати Україну до подачі заявки на вступ до ЄС у 2020 році, але політична боротьба сповільнила процес.

Сьогодні, масове невдоволення та міжнародний тиск знову зростають, оскільки противники уряду переконані, що Президент намагається уникнути зобов'язань щодо подолання корупції. Державних чиновників звинувачують у спробі стримувати незалежність нового Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), створеного завдяки підтримки Заходу.

Державні грошові відносини

Складна ситуація в галузі безпеки на Сході України призвела до різкого зростання військових витрат. У 2016 році дефіцит бюджету склав 2,2% ВВП. Дефіцит у 2017 році збільшився до 2,8% ВВП. В 2018 році був встановлений дефіцит на рівні 2,4%.

Київ успішно завершив місяць переговорів з основними кредиторами, щоб списати 20% з 18 млрд. доларів США облігаціями країни. Реструктуризація була вимогою, щоб МВФ погодився на чотирирічну програму фінансової підтримки загальною сумою близько 40 мільярдів доларів США. Росія розпочала судовий розгляд справи про несплату боргу у 3 мільярди доларів США у 2016 році. У квітні 2017 року уряд отримав від МВФ нові кошти в розмірі 1,0 мільярда доларів США.

Державний борг України у 2017 році склав 2,442 млрд. гривень, що дорівнює 84,4% ВВП. Основна реструктуризація боргів України відбулася у 2015 році та на початку 2016 року. Уряд визнав, що щорічно втрачає близько 10 мільярдів доларів США через агресію.

Витрати на соціальне забезпечення та соціальне покращення становлять 39,4% державних видатків у 2017 році, за ними слідують витрати на загальнообов'язкові державні послуги (16,0%).